Przepisy

Wysoka jakość naszego mięsa sprawi, że Twoja kuchnia będzie smakować jeszcze lepiej! Na początek kilka propozycji od nas.

Leczo z kiełbasą śląską

5 sztuk papryki (mix kolorów żółta, zielona, czerwona)
2 średnie cebule
1 puszka całych pomidorów w sosie własnym
2 kiełbasy śląskie
Oliwa z oliwek
Szczypta ziół prowansalskich
Szczypta soli do smaku
Pieprz
Ostra papryka w przyprawie
Słodka papryka w przyprawie

Papryki i pomidory myjemy. Pomidory sparzyć i usunąć (albo jedna, albo druga forma czasownika konsekwentnie przez cały przepis) z nich skórkę. Następnie pokroić je w grubą kostkę. Paprykę rozkroić, usunąć gniazda nasienne i białe wewnętrzne zgrubienia, następnie kroimy ją w laski o szerokości około 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w grube paski.
Na rozgrzanej oliwie w garnku smażyć pokrojoną w paski cebulę, kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę.
Dodajemy do garnka pomidory oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę ziół prowansalskich, paprykę słodką i paprykę ostrą. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.

Biała kiełbasa pieczona z ziołami i czosnkiem

1 kg parzonej białej kiełbasy
1 pęczek pietruszki (z korzeniami)
5 łyżek oleju
Szczypta otartej skórki z cytryny
Szczypta suszonego oregano
Szczypta bazylii i świeżo mielonego pieprzu
1 główka czosnku
3 gałązki tymianku
3 gałązki majeranku

Kiełbasę nacinamy. Pietruszkę oczyszczamy i kroimy korzenie w słupki, a natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, ziołami i pieprzem. Połową oleju z ziołami, pieprzem i skórką cytryny smarujemy dno naczynia żaroodpornego.
Do wysmarowanego olejem naczynia kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku (w łupinkach). Całość polewamy pozostałą częścią oleju z przyprawami. Na wierzch układamy gałązki świeżych ziół do dekoracji.
Danie należy piec około 25-30 minut w temperaturze 180 st.C. Zarumienioną kiełbasę podajemy z posiekaną natką i dekorujemy listkami ziół.

Parówki w cieście francuskim

1 arkusz ciasta francuskiego
6 parówek cienkich
150g żółtego sera
1 jajko
Ketchup

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na równe prostokąty o boku ok. 8 cm. Wykładamy na nie wycięte plasterki żółtego sera, trochę ketchupu i kawałek parówki. Następnie zlepiamy brzegi naszego ciasta.
Przed pieczeniem smarujemy wierzch ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem. Owinięte parówki w cieście układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Podajemy z ketchupem.