tradycyjne wędliny - logo

Przepisy

Leczo z kiełbasą śląską

Składniki:

5 sztuk papryki (mix kolorów żółta, zielona, czerwona)
2 średnie cebule
1 puszka całych pomidorów w sosie własnym
2 kiełbasy śląskie
Oliwa z oliwek
Szczypta ziół prowansalskich
Szczypta soli do smaku
Pieprz
Ostra papryka w przyprawie
Słodka papryka w przyprawie

Przygotowanie:


Papryki i pomidory myjemy. Pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę. Następnie pokroić je w grubą kostkę. Paprykę rozkroić, usunąć gniazda nasienne i białe wnewnętrzne zgrubienia, następnie kroimy ją w laski o szerokości około 1 cm.


Cebulę obrać i pokroić w grube paski.

Na rozgrzanej oliwie w garnku smażyć pokrojoną w paski cebulę, kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę.


Po 2 minutach smażenia do cebuli i kiełbasy dodajemy pokrojoną już paprykę. Mieszamy wszystkie składniki, aby je połączyć.


Dodajemy do garnka pomidory oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę ziół prowansalskich, paprykę słodką i paprykę ostrą. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.

Biała kiełbasa pieczona z ziołami i czosnkiem

Składniki:

1 kg parzonej białej kiełbasy
1 pęczek pietruszki (z korzeniami)
5 łyżek oleju
Szczypta otartej skórki z cytryny
Szczypta suszonego oregano
Szczypta bazylii i świeżo mielonego pieprzu
1 główka czosnku
3 gałązki tymianku
3 gałązki majeranku
1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Kiełbasę nacinamy. Pietruszkę oczyszczamy i kroimy korzenie w słupki, a natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, ziołami i pieprzem.Połową oleju z ziołami, pieprzem i skórką cytryny smarujemy dno naczynia żaroodpornego.

Do wysmarowanego olejem naczynia kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku (w łupinkach). Całość polewamy pozostałą częścią oleju z przyprawami. Na wierzch układamy gałązki świeżych ziół do dekoracji.

Danie należy piec około 25-30 minut w temperaturze 180 st.C. Zarumienioną kiełbasę podajemy z posiekaną natką i dekorujemy listkami ziół.

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
6 parówek cienkich
1 jajko
Ketchup

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na tyle kawałków ile mamy parówek. Kawałkami ciasta owijamy parówki i zlepiamy brzegi. Końce parówek mogą wystawiać.

Przed pieczeniem smarujemy wierzch ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem. Owinięte parówki w cieście układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Podajemy z ketchupem.